Први светски (Велики) рат 1914-1918 - kolubarskimars.rs

 

24. новембар 2021.


ПРВИ СВЕТСКИ (ВЕЛИКИ) РАТ 1914-1918

Велики рат или Први светски рат је трајао од 1914. до 1918. године. У њему је учествовала већина великих светских сила, груписаних у два сукобљена војна савеза: Савезника (окупљених око Тројне Антанте) и Централних сила. Више од 70 милиона људи је било под оружјем, а од тога преко 60 милиона људи у Европи је било мобилисано у један од највећих ратова у историји. Последице рата су биле да је убијено више од 15 милиона људи, 20 милиона рањено, а директне учеснице рата претрпеле су и огромна разарања држава и привреда.

Први светски рат су водила два велика савеза. Силе Антанте су на почетку чиниле Велика Британија, Русија и Француска и њихове придружене територије и протекторати. Бројне друге државе су се придружиле силама Антанте, од којих су најважније биле Италија, која се придружила априла 1915, и Сједињене Америчке Државе, које су у рат ступиле априла 1917. Централне силе су пре почетка рата чиниле Немачка, Аустроугарска и Италија, која је због лондонског уговора од 26. априла 1915. године, којим је за Италију предвиђен део Далмације, Истра, Горица, Кварнерска острва и Додоканези, приступила силама Антанте. Османлијско царство се придружило Централним силама октобра 1914, а годину дана касније то је урадила и Бугарска. До завршетка рата, од европских земаља Холандија, Швајцарска, Шпанија и скандинавске државе су остале званично неутралне.

   

Непосредни повод за рат је био атентат на наследника аустроугарског престола, надвојводу Франца Фердинанда у Сарајеву 28. јуна 1914. кога је убио Гаврило Принцип, припадик Младе Босне, Србин из Босанске Крајине, која је тада била део Аустро-Угарске. Објава рата Аустроугарске Србији активирала је низ савезништава која су покренула ланчану реакцију објава рата. До краја августа 1914. већи део Европе се нашао рату.

Рат се водио на неколико ратишта који су пресецали Европу. Западни фронт се одликовао системом ровова и утврђења које је одвајала ничија земља. Ова утврђења су се простирала дужином већом од 600 км. Западни фронт простирао се од Антверпена на северу и неутралне Швајцарске на југу.

На Источном фронту, који се водио на дужини од 1.600 км, велика пространства источноевропских низија и ограничена железничка мрежа нису омогућиле да се овде развије стање као на Западном фронту, иако су сукоби били подједнако жестоки.

Поред тога, жестоки сукоби су вођени на Балканском, Блискоисточном и Италијанском фронту, а непријатељства су се одвијала на мору, и по први пут, у ваздуху.


Немачка капитулација 11. новембра

Рат је окончан потписивањем неколико мировних споразума, од којих је најважнији Версајски мир 28. јуна 1919, иако су силе Антанте потписале примирје са Немачком 11. новембра 1918. Најуочљивија последица рата је била нова територијална подела Европе. Све чланице Централних сила изгубиле су територије, а створене су нове државе. Немачко царство је изгубило своје колоније, проглашено је одговорном за рат и принуђено да плаћа велику одштету. Аустроугарска и Османлијско царство су били распуштени.

Од територија које је заузимала Аустроугарска створене су Аустрија, Мађарска, Чехословачка и Краљевина СХС. Османлијско царство је укинуто, а територије некадашњег царства ван Анадолије су биле додељена као протекторати силама Антанте, док је језгро Османлијског царства реорганизован у Републику Турску.

Руска Империја, која је изашла из рата након Октобарске револуције 1917. када је изгубила велики део територије на западу, а на тим територијама створене су нове државе: Финска, Естонија, Летонија, Литванија и Пољска. Цар Николај II Романов је збачен са престола, а 18. јула 1918. године убијен је он и његова породица.

Након рата основано је Друштво народа као међународна организација посвећена избегавању будућих ратова решавањем спорова између држава дипломатским путем. Први светски рат је означио крај поретка који је постојао након Наполеонових ратова и био је важан фактор избијању Другог светског рата две деценије након његовог завршетка.
ПРВИ СВЕТСКИ РАТ (1914-1918)

Добруџанска битка * Логор Јиндриховице * Мензел Бургиба * Мачва и Подриње

Колубарска битка * Сурдулица * Ашах * Улм * БроумовВелики Међер

МаутхаузенБолдогасоњ * Војска Аустроугарске * Франц Јозеф

Добој * ВаладновоЦерска биткаЧемерноСолунски фронт * Гвоздени пук

Шуцкори * АрадРудолф Браун * Зејтинлик * Аустроугарска * Драгољуб Јеличић

Легет Поље * Мојковачка битка * Топлички устанак * Албанска голгота * Врањевац

Горничево * Нежидер * Кајмакчалан * Гвоздени пук * Вражија дивизија

  Видовдански атентат * Славенко Терзић * Зворник и Тузла * Драга Петронијевић

Бугарска љуљашка * Чујте Срби * Дубока долина * Вељко Чубриловић * Вишеград

Лесковачка резолуција * Горње Павловце * Бугаризација * Окупација Београда

Сарајевска злодела * Где цвета лимун жут * Ватикан * Стјепан Саркотић

Хрватско-славонски корпус * Оскар Поћорек * Либоријус Франк * Вилхем Рајнер

 Посећено је: 3609  пута
Број гласова: 0
Просек:


Tags:
PRVI SVETSKI
PLAVA GROBNICA
AUSTROUGARSKA ZVERSTVA
NEMACKA BUGARSKA
ALBANSKA GOLGOTA
AVGUST 1914
SEPTEMBAR 1918
11. NOVEMBAR
MOJKOVACKA CERSKA
DRINSKA GUCEVSKA
SREMSKA OFANZIVA
TIMOCKA MORAVSKA
IBARSKA DIVIZIJA
VARDARSKA MAKEDONIJA
ZIVOJIN MISIC
PETAR BOJOVIC
DUNAVSKA SUMADIJSKA
MLIVOJE STOJANOVIC
KAJAFA ANJDELKOVIC
VRBOVACKE KOSE
SMEDEREVSKA BITKA
KAJMAKCALAN BITOLJ
SOLUNSKI FRONT
KRF VIDO


Оцените нам овај чланак:


ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Велики рат: Тајно оружје србских војника

Осeчинa чувa у Србиjи jeдинствeни спомeник - подигнут коњу

Србска војска на почетку Великог рата: Размештај по јединицама